Działania KUPS popularyzujące ideę 5 a day reprezentowane w newsletterze Global Alliance to Promote Fruit and Vegetable Consumption „5 a Day” (AIAM5)
17.01.2023
Kategoria: Projekty
KUPS promuje spożycie owoców, warzyw i ich przetworów
Promowanie idei „5 porcji warzyw, owoców lub soku” oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych to cele, które przyświecają działaniom podejmowanym w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnych prowadzonych w Polsce przez Stowarzyszenie Krajową Unię Producentów Soków (KUPS) nieprzerwanie od 2008 roku, czyli już przez 14 lat. Sukcesywnie wzrasta znajomość zasad zbilansowanego żywienia, którego podstawę stanowić powinny warzywa i owoce, także w postaci soków.
Warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz wielu substancji bioaktywnych o właściwościach przeciwutleniających, jak polifenole czy karotenoidy nieprowitaminowe oraz mają niską wartość energetyczną.
Ich wysokie spożycie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, np. sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów, otyłości, chorób neurodegeneracyjnych. Dlatego większość zaleceń żywieniowych wskazuje na potrzebę spożywania, co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, nie mniej niż 400 g/dobę na osobę, bez warzyw skrobiowych i orzechów.
Pomimo potwierdzonych naukowo korzyści zdrowotnych ich spożycie w Polsce utrzymuje się na stałym, niskim poziome. Według danych GUS w latach 2010-2020 spożycie owoców i warzyw wahało się w granicach 8,4 – 8,9 kg/osobę/miesiąc. W 2020 r. spożycie wyniosło 297 g/dzień na osobę, w tym 129 g owoców i 168 g warzyw, czyli nie pokryło zalecanych wartości.
Owoce i warzywa to w Polsce większości produkty sezonowe, dlatego dieta uzupełniana jest importem lub też warzywami spod osłon. Owoce i warzywa są bardzo nietrwałe, dlatego wymagają szybkiego ich spożycia lub zabezpieczenia z udziałem różnych procesów technologicznych mających na celu przedłużenie trwałości z zachowaniem ich cennych właściwości odżywczych aż do kolejnego sezonu. Procesami tymi są m.in. mrożenie, suszenie, produkcja soków, smoothie, musów.
Utrwalanie owoców i warzyw jest to powszechną praktyką w krajach o chłodniejszym klimacie i powyższe wartościowe przetwory z owoców i warzyw zajmują ważną pozycję w diecie, zwłaszcza w okresie zimowym. Stosuje się najczęściej fizyczne procesy utrwalania, które gwarantują otrzymanie wartościowych produktów z owoców i warzyw.
Przykładowo jakość i technologia produkcji soków owocowych jest ściśle uregulowana na poziomie krajowym i unijnym, co gwarantuje im wysoką jakość handlową, jak również wartość odżywczą. Zgodnie z przepisami na terenie Unii Europejskiej zabronione jest dodawanie do soków owocowych jakichkolwiek cukrów (np. glukozy, fruktozy, sacharozy – cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego), substancji słodzących (słodzików), a także sztucznych barwników, konserwantów oraz aromatów. Jedynie do soków warzywnych wcelu poprawienia walorów organoleptycznych – tam gdzie konieczne można dodawać cukier, ale zawsze musi on być deklarowany w składzie produktu.
Warto dodatkowo zauważyć bogactwo składników mineralnych, witamin i innych fitoskładników pochodzących z owoców i warzyw, z których ten sok powstał. Dodatkowo soki owocowe i warzywne są kategorią niejednorodną i mają niezwykle zróżnicowaną matrycę odżywczą. Właśnie dlatego spożywanie jednej porcji dziennie soku u owocowego lub warzywnego (200ml), zgodnie z opinią Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ- jest częścia NIZP PZH – PIB) może być jedną z pięciu dziennych porcji warzyw lub owoców.
Mimo rosnącej świadomości co do wpływu diety na ogólny stan zdrowia, teoria nadal często mija się z praktyką4. Te same badania pokazują, że duża część społeczeństwa ma też problem z utrzymaniem zrównoważonej diety ze względu na zróżnicowany tryb życia domowników, niechęć dzieci do spożywania warzyw i owoców lub ze względu na zbyt wysoki koszt produktów uznawanych za wartościowe w codziennej diecie.
Takie rozbieżności świadczą o tym, że wiedza żywieniowa i świadomość żywieniowa społeczeństwa nie ma niekiedy realnych odniesień do codziennej praktyki. Właśnie dlatego potrzeba ciągłej edukacji w zakresie zasad prawidłowego żywienia oraz pokazywania jak proste jest wprowadzenie tych zasad do codziennego życia, jest niezwykle istotna.
Odpowiedzią na te potrzeby jest realizacja kampanii „5 porcji warzyw, owoców i soku” realizowanej przez KUPS o różnym zakresie i aktywności. Poniżej charakterystyka ostatniej rocznej kampanii w Polsce realizowanej w okresie 01.03.2021 – 28.02.2022 dofinansowanej z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Narzędzia i kanały komunikacji
W komunikacji programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wykorzystujemy zróżnicowane narzędzia i kanały, co pozwala na efektywne dotarcie do wszystkich grup docelowych programu oraz zapewnia atrakcyjność komunikatów przez cały okres trwania kolejnych edycji kampanii.
Przykładowe działania w praktyce:
- Prowadzenie serwisu www
- Tworzenie treści w kanałach social media
- Promowanie działań branżowych
- Wystąpienia ekspertów w radio i telewizji
- Współpraca z influencerami
- Komunikacja w prasie
- Organizacja konferencji
- Organizacja eventów ze stoiskami informacyjnymi
- Świętowanie Międzynarodowego Dnia Owoców i Warzyw
EFEKTY DZIAŁAŃ 1 ROKU KAMPANII PROMOCYJNO-INFORMACYJNEJ od 01.03.2021 – 28.02.2022:
- Blogosfera – dotarcie do 782 000 obserwujących na Instagramie, ponad 388 000 fanów na Facebooku
- Serwis www – 121 publikacji, 43 949 użytkowników
- Radio i TV – 67 publikacji, 33 721 616 dotarcia, 2 678 763 zł AVE
- Informacje prasowe – 194 publikacji, 346 099 dotarcia, 346 099 dotarcia
- SM 126 postów na Facebooku, 93 posty na Instagramie, ponad 120 Instastories i relacji na FacebookuKampanie płatne SM – 1 179 764 wyświetleń, dotarcie do 452 062 odbiorców
Stowarzyszenie KUPS rozpoczął realizację 12. kampanii i planuje 13.program „5 porcji warzyw, owoców i soku”.
Cały newsletter dostępny w języku angielskim i hiszpańskim na stronie: http://ifava.org/resources/newsletters/aiam5-newsflash/