Stowarzyszenie KUPS obecne na konferencji SGGW dedykowanej Prof. dr. hab., dr. h.c. Stanisławowi Bergerowi w 100-lecie urodzin
20.09.2023
Kategoria: Projekty
W Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się w dniu 14 września 2023 r. konferencja naukowa pt. “Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne”, dedykowana Profesorowi Stanisławowi Bergerowi. 13 września br. Pan Profesor obchodził 100-lecie swoich urodzin.
Pierwszą częścią konferencji była uroczysta sesja jubileuszowa z okazji 100-lecia urodzin Profesora Stanisława Bergera. Pana Profesora Bergera oraz zgromadzonych licznie gości przywitała prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
Po zakończeniu uroczystej sesji jubileuszowej z okazji 100-lecia urodzin Profesora Stanisława Bergera odbyła się sesja plenarna:
- Partnerstwo w kształtowaniu zachowań żywieniowych
oraz sześć sesji równoległych:
- Innowacje w sektorze żywności
- Edukacja żywieniowa dla zrównoważonego rozwoju
- Wyzwania zdrowotne i żywieniowe w grupach populacyjnych
- Zdrowy styl życia w prewencji chorób dietozależnych
- Trendy na rynku żywności
- Odpowiedzialna produkcja i dystrybucja żywności
Podczas konferencji w sesji plenarnej dr inż. Barbara Groele ze Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) zaprezentowała temat – Odpowiedzialna edukacja konsumentów w zakresie zdrowego żywienia. Udział w konferencji realizowany był w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku XII”, dofinansowanego z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.