Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Eksport jabłek do Indonezji

Eksport jabłek do Indonezji

W oparciu o wymagania określone przez Ministerstwo Rolnictwa Agencję Kwarantanny Republiki Indonezji przesyłki jabłek eksportowane z Polski do Indonezji muszą być zaopatrzone w świadectwo fitosanitarne, wydane w oparciu o zezwolenie importowe wydane przez organizację ochrony roślin Indonezji.

Na eksport mogą być kierowane wyłącznie jabłka wyprodukowane w miejscach (sadach) zarejestrowanych przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa na potrzeby eksportu do Indonezji. Wniosek o wpisanie do stosownego wykazu powinien być złożony Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa właściwego dla miejsca zamieszkania lub siedziby firmy (wzór wniosku). Dopuszczalne jest złożenie wniosku o wpis do wykazu wraz z wnioskiem o wydanie świadectwa fitosanitarnego, gdyż nie będzie on przekazywany z wyprzedzeniem stronie indonezyjskiej.

Gdy eksporterem jabłek jest inny podmiot aniżeli producent, we wniosku o wydanie świadectwa fitosanitarnego dla przesyłek jabłek do Indonezji wnioskodawca musi wskazać dane i numer rejestracyjny producenta, który został zarejestrowany na potrzeby eksportu do Indonezji. W celu poświadczenia faktu, że owoce pochodzą z tego zarejestrowanego miejsca produkcji, do wniosku o wydanie świadectwa fitosanitarnego powinien zostać dołączony dowód zakupu eksportowanej partii owoców – jabłek.

Przesyłka jabłek, przed eksportem do Indonezji, musi zostać poddana  zabiegowi, „cold treatment” i wg. następujących warunków:

  • 1,1°C lub niższej przez 14 dni,
  • 1,67°C lub niższej przez 16 dni,
  • 2,22°C lub niższej przez 18 dni.

Owoce w przesyłce muszą być praktycznie wolne od ziemi, liści i innych pozostałości roślin.

Drewniane opakowania, towarzyszące przesyłce, powinny być oznakowane zgodnie ze Standardem ISPM 15.

Każda przesyłka musi zostać zgłoszona w indonezyjskim systemie Prior Notice oraz być zaopatrzona w świadectwo zdrowia, które poświadczy, że owoce są bezpieczne dla zdrowia konsumentów i nie zawierają pozostałości pestycydów i metali ciężkich, przekraczających ustalone limity (pobierz MRL).

Wwóz do Indonezji świeżych owoców, może odbywać się przez następujące punkty:

  • Morski port Tanjung Perak, Surabaya
  • Morski port Belawan, Medan
  • Lotniczy port Soekarno – Hatta, Jakarta
  • Morski port Soekarno – Hatta, Makassar

Każda przesyłka jabłek eksportowana do Indonezji musi zostać zgłoszona i przedstawiona do kontroli fitosanitarnej w punkcie wwozu.

Przedstawione wymagania będą obowiązywały wyłącznie do 17 lutego 2016 r., tj. do czasu wprowadzenia przez Indonezję nowych przepisów w zakresie bezpieczeństwa żywności. Na chwilę obecną nie jest znane stanowisko odnoście przesyłek certyfikowanych przed tą datą, które dotrą do Indonezji po wskazanym terminie.

Źródło: piorin.gov.pl z dnia 07.12.2015 roku