Handel owocami i ich przetworami w Polsce (październik 2013)
Gospodarz.pl/Rynek Rolny Nr 1 (275),
W firmach średnich oraz dużych, w których zatrudniane jest 50 i więcej osób, produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w październiku 2013 r. w ujęciu rocznym była większa o 35% – poinformowali Bożena Nosecka i Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Zwiększyła się również produkcja owoców mrożonych o 18%, a także kompotów i owoców pasteryzowanych – o 3%. Wytwórczość soków zagęszczonych, w tym przede wszystkim koncentratu soku jabłkowego zmalała o 2%, a dżemów o 5%.
W okresie styczeń-październik 2013 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła wobec analogicznego okresu 2012 r. o 18% do 395,5 tys. ton. Natomiast produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych zwiększyła się o 14%, o 19% soków z jabłek oraz o 20% pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych. Produkcja soków zagęszczonych była wyższa o 14%, dżemów o 56%, owoców mrożonych o 19%, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 3%.
Przeciętna cena zbytu dżemów wytwarzanych z czarnych porzeczek w listopadzie 2013 r. była o 5% większa niż w roku poprzednim. Ceny zbytu pitnego soku jabłkowego i dżemu z truskawek pozostały niezmienne, a pitnego soku pomarańczowego zmalały o 5%.
W październiku 2013 r. wielkości eksportu przetworów owocowych i owoców świeżych były odpowiednio o 12% i 11% mniejsze niż w październiku roku poprzedniego. O spadku wysyłki owoców świeżych zadecydowała obniżka sprzedaży jabłek o 16%. W grupie przetworów owocowych najbardziej zmalała sprzedaż zagęszczonego soku jabłkowego o 31% i mrożonek o 10%.
W związku ze wzrostem średnich cen eksportowych wpływy z wysyłki owoców świeżych były mniejsze mniej niż rozmiary sprzedaży, bo spadły o 9% do 39,5 mln euro. Wartość eksportu przetworów owocowych zmniejszyła się bardziej niż ich wolumen – o 14% do 107,8 mln euro.
Import owoców świeżych obniżył się o 5%, a decydujący okazał się spadek przywozu owoców cytrusowych – o 5% i winogron – o 16%. Z kolei wzrósł zakup brzoskwiń i nektarynek – o 33% oraz bananów – o 2%. Przywóz owocowych przetworów zmalał o 5%.
Zakup zagęszczonych soków zmniejszył się o 12%, owoców mrożonych o 17%, suszonych o 27%, a wzrósł za to w przypadku przetworów puszkowanych o 17% i dżemów o 19%. Dodatnie saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 28,2 mln euro w stosunku do 41,2 mln euro w październiku 2012 r.
W okresie pierwszych 10 miesięcy 2013 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami oscylowało na poziomie 375,7 mln euro w odniesieniu do 357,1 mln euro w analogicznym czasie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się o 9% do 1,613 mld euro, a importu o 10% do 1,237 mld euro.
Źródło: www.gospodarz.pl z dnia 23.01.2014 roku