Ile jabłek jest w polskich chłodniach?
Na stronie WAPA pojawiły się dane dotyczące zapasów jabłek w europejskich chłodniach na dzień pierwszego maja br. Nasze stany magazynowe wynoszą – 418 000 ton.
Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 1 542 655 ton – o 17,7% więcej w porównaniu z 2021 r. Największe zapasy jabłek posiadają Włosi – 449 719 ton, drugie miejsce należy do nas – 418 000 ton, trzecie do Francji – 201 771 ton, a na czwartym plasują się Niemcy – 127 239 ton.
Na dzień 1.05.22 r. w polskich chłodniach najwięcej było Idareda – 110 tys. ton. Drugi pod względem tonażu był Golden Delicious 90 tys. ton, na trzecim miejscu plasował się Red Jonaprince 70 tys. ton.
Gali w polskich chłodniach było 20 tys. ton, Szampiona 40 tys. ton ton, Ligola – 35 tys. ton. Joangoldów natomiast 25 tys. ton.