Instytut Ogrodnictwa otrzyma status państwowego instytutu badawczego
„Nadanie statusu państwowego instytutu badawczego ma umożliwić powierzenie instytutowi (…) zadań szczególnie ważnych dla planowania i realizacji polityki państwa, których wykonywanie jest niezbędne do zapewnienia: planowania i realizacji polityki państwa, gospodarki żywnościowej, ochrony środowiska, poprawy jakości życia obywateli oraz ochrony dziedzictwa narodowego” – napisano w uzasadnieniu.
Jak zaznacza resort rolnictwa, który jest autorem rozporządzenia, „otrzymanie statusu państwowego instytutu badawczego przez Instytut Ogrodnictwa, pozwoli na przekształcenie planów badawczych w proces ciągły, oparty o wieloletnie strategie, co doprowadzi do wyeliminowania ewentualnych zagrożeń wynikających z obecnej formy prowadzenia i finansowania badań”.
Instytutowi Ogrodnictwa zostaną nadane takie zadania z zakresu: ochrony roślinnych zasobów genowych; utrzymania wysokiej jakości elitarnego materiału roślin sadowniczych; hodowli i nasiennictwa roślin uprawnych; doskonalenia zasad racjonalnego nawożenia; rolnictwa ekologicznego; ochrony roślin; zrównoważonego stasowania środków ochrony roślin; udziału w przygotowaniu, a następnie monitorowaniu wpływu wspólnej polityki rolnej na produkty ogrodnicze; optymalizacji produkcji upraw sadowniczych na terenach górskich i podgórskich.
Obecnie Instytut Ogrodnictwa jest instytutem badawczym utworzonym dnia 1 stycznia 2011 roku przez połączenie dwóch jednostek badawczo-rozwojowych o długoletniej tradycji i bogatym dorobku badawczym i wdrożeniowym: Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka i Instytutu Warzywnictwa im. Emila Chroboczka.
Program badawczy Instytutu obejmuje wszystkie zagadnienia związane z produkcją ogrodniczą, począwszy od badań nad biologicznymi podstawami produkcji owoców, warzyw i roślin ozdobnych przez biotechnologię, genetykę i hodowlę twórczą roślin ogrodniczych, agrotechnikę, fitopatologię, szkółkarstwo i ochronę zasobów genowych roślin sadowniczych, warzywnych i ozdobnych, nawadnianie roślin, uprawę grzybów jadalnych, przetwórstwo i przechowalnictwo owoców i warzyw, bezpieczeństwo żywności, agroinżynierię, ekonomikę i marketing.
W Instytucie wyhodowano ponad 200 odmian roślin sadowniczych i warzywnych, które mają znaczący udział w polskiej produkcji ogrodniczej, od 7 proc. w przypadku jabłoni do 40-50 proc. w przypadku kapusty, cebuli i papryki oraz ponad 70 proc. w przypadku maliny. Odmiany te są wysoko cenione przez konsumentów, a Instytutowi przynoszą istotne dochody ze sprzedaży licencji.
W Instytucie Ogrodnictwa opracowano i wdrożono do praktyki nowoczesne technologie przechowywania, m.in. w kontrolowanej atmosferze i w atmosferze o ultraniskiej koncentracji tlenu , dzięki czemu owoce i warzywa są dostępne na rynku przez cały rok.