Jesteśmy trzecim producentem owoców w Unii Europejskiej
Eurostat obliczył, że cała Wspólnota wyprodukowała w ubiegłym roku niemal 37 milionów ton owoców. Polska była ich trzecim producentem. 3 jabłka na 10 wyprodukowanych w UE pochodziły z Polski.
Powyższy wykres przedstawia produkcję jabłek, brzoskwiń i pomarańczy. Pomimo tego, że nie produkujemy w Polsce pomarańczy, a produkcja brzoskwiń (razem z morelami i orzechami) jest na poziomie 12 500 ton to jesteśmy na trzecim miejscu pod względem produkcji owoców. To dzięki dużej produkcji jabłek.
W ubiegłym roku 30% jabłek w Unii pochodziło z Polski, w tym roku odsetek ten jest nieco wyższy. 3 na 10 jabłek, które wyprodukowano w Unii, pochodzi z Polski. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku Pomarańczy z Hiszpanii. Największy „europejskim” producentem owoców poza Wspólnotą jest Turcja – ponad 6 milionów ton.
Raport ponadto informuje, że produkcja owoców ziarnkowych (jabłek i gruszek) wyniosła 14,3 miliona ton, owoców cytrusowych – 11,4 miliona ton, owoców pestkowych – 6,5 miliona ton, owoców tropikalnych – 2,7 miliona ton, orzechów – 1,3 miliona ton, a owoców jagodowych 0,7 miliona ton.