Mniejszy eksport holenderskich owoców i warzyw
FAMMU/FAPA na podstawie: Tuinbouw, freshplaza
W pierwszej połowie bieżącego roku holenderski eksport owoców i warzyw świeżych (z wyłączeniem ziemniaków i cebuli) zmniejszył się o 9 proc. wobec analogicznego okresu pierwszych sześciu miesięcy poprzedniego roku. W sumie w omawianym okresie od stycznia do końca czerwca br. Holendrzy wyeksportowali łącznie 898 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 985 tys. ton w analogicznym czasie 2012 roku – informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Tuinbouw, freshplaza.
Największe ilości holenderskich owoców i warzyw trafiło w pierwszej połowie roku na rynek niemiecki – 362,0 tys. ton – to o 5% mniej wobec roku poprzedniego. Następnie około 129,0 tys. ton produktów zaimportowała Wielka Brytania i kolejno 55,0 tys. ton Francja, 49,0 tys. ton Rosja, 41,0 tys. ton Szwecja oraz po ponad 30,0 tys. ton Włochy i Polska.
W pierwszej połowie bieżącego roku największy spadek w wysyłce odnotowały produkty takie jak słodka papryka, jabłka, pieczarki czy sałata lodowa, pory i truskawki. Więcej za to niż przed rokiem wyniósł eksport holenderskich pomidorów, marchwi czy cykorii. Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Tuinbouw, freshplaza.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 12.09.2013 roku