Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Nowa biopowłoka przedłużająca trwałość owoców i warzyw

Nowa biopowłoka przedłużająca trwałość owoców i warzyw

Specjaliści z Argentyny opracowali innowacyjną metodę, która w naturalny i przyjazny dla środowiska sposób chroni owoce i warzywa przed zepsuciem.

Jadalna powłoka

Grupa ekspertów z firmy biotechnologicznej Nat4Bio oraz argentyńskiej Narodowej Rady Badań Naukowych i Technicznych (CONICET) przygotowała biomateriał, który zapewnia ochronę surowcom pochodzenia roślinnego przed patogenami i innymi zagrożeniami, przedłużając ich trwałość. Nowatorskie rozwiązanie ma formę jadalnej powłoki złożonej z biopolimerów i metabolitów wytwarzanych przez mikroorganizmy, którą nanosi się na powierzchnię owoców i warzyw.

Ochrona po zbiorze

Zaprezentowany przez Nat4Bio produkt ma podwójne działanie, ponieważ nie tylko chroni przed patogenami, ale osłania również ewentualne ubytki tkanki roślinnej powstałe w trakcie zbiorów, ograniczając niekorzystne procesy fizykochemiczne, w tym dehydratację. Powłoka reguluje ponadto przepływ powietrza i gazów, redukując tempo utleniania się żywności oraz zabezpieczając ją przed uszkodzeniami, które mogą być wywoływane przez niskie temperatury stosowane w warunkach magazynowych.

Dłuższy okres dojrzewania

Zastosowanie biomateriału zmniejsza wymianę gazową zachodzącą pomiędzy surowcem a otoczeniem. „Niektóre owoce wytwarzają substancję zwaną etylenem. Kiedy położymy obok siebie dwie sztuki awokado, dojrzewają one szybciej, podobnie jak ma to miejsce w przypadku bananów czy mango – zjawisko to związane jest właśnie z produkcją etylenu. Nasza powłoka hamuje ten proces, co wydłuża okres dojrzewania owoców”, wyjaśnia ekspert z CONICET, dr Leandro Sánchez.

Podwójna korzyść

Naukowiec podkreśla, że nowy produkt zapewnia korzyści w dwóch kluczowych aspektach: pozwala ograniczyć marnotrawstwo żywności, a równocześnie zmniejsza konieczność stosowania dodatkowych środków chemicznych, „z których część może być szkodliwa dla zdrowia i środowiska”.

www.foodfakty.pl