Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Nowa metoda analizy antyoksydacyjnych właściwości owoców

Nowa metoda analizy antyoksydacyjnych właściwości owoców

Zespół naukowców z Almerii w Hiszpanii opracował narzędzie, które pozwala na detekcję związków bioaktywnych w owocach jagodowych oraz ocenę ich właściwości antyoksydacyjnych.

Substancje korzystne dla zdrowia

Jedną z istotnych gałęzi przemysłu żywnościowego jest pozyskiwanie korzystnych dla zdrowia substancji z surowców i półproduktów spożywczych. Wśród związków tych szczególną pozycję zajmują polifenole, w tym przede wszystkim flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Ich bogatym źródłem są produkty pochodzenia roślinnego, takie jak owoce i warzywa. Zaprezentowany przez hiszpańskich badaczy system pozwala na pomiar aktywności antyoksydacyjnej owoców za pomocą woltamperometrii mikrocząstek. Jest to technika elektrochemiczna, która opiera się na bezpośrednim wprowadzeniu elektrod do badanego produktu i analizie przepływu elektronów w próbce.

Aktywność przeciwutleniaczy w owocach

Jedną z najbardziej interesujących z punktu widzenia zdrowotnego grupą flawonoidów są antocyjany – naturalne barwniki odpowiedzialne za czerwony, fioletowy czy ciemnoniebieski kolor różnego rodzaju owoców i kwiatów. Posiadają one silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego badacze skoncentrowali się właśnie na nich. „Udało nam się potwierdzić, że nasz system pozwala nie tylko na analizę związków fenolowych obecnych w owocach, ale również na ocenę ich interakcji z innymi substancjami, co jeszcze potęguje efekt przeciwutleniający”, mówi główna autorka publikacji, dr Irene Domínguez z Andaluzyjskiego Instytutu Badań i Szkoleń w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa.

„Duży potencjał” w sektorze rolno-spożywczym

Opracowana przez Hiszpanów technologia została z powodzeniem przetestowana na próbkach świeżych pomidorów i jagód, herbaty, a także liofilizowanych winogron czy malin. Pozwala ona na rozróżnianie i charakteryzowanie odmian owoców oraz metod ich uprawy – przed, jak i po zbiorze. „Biorąc pod uwagę duży potencjał wykorzystania naszego systemu w sektorze rolno-spożywczym, pracujemy obecnie nad jego optymalizacją i zastosowaniem w przypadku innych produktów pochodzenia roślinnego, zarówno świeżych, jak również przetworzonych”, podsumowuje dr Domínguez.

www.foodfakty.pl