Nowe rozporządzenie w sprawie programu Owoce w szkole
W dniu 22. sierpnia 2012 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał Rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole”. Rozporządzenie określa zasady realizacji programu w roku szkolnym 2012/2013.
Szkoły podstawowe zainteresowane udziałem w programie „Owoce w szkole” powinny przesłać do właściwego miejscowo Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego Zgłoszenie uczestnictwa w programie „Owoce w szkole” w terminie do 11. września 2012 r.
Zatwierdzeni dostawcy/szkoły podstawowe, którzy uczestniczyli w programie w roku szkolnym 2011/2012 nie muszą ubiegać się o zatwierdzenie na rok szkolny 2012/2013, ponieważ zatwierdzenie uzyskane w ubiegłym roku szkolnym jest bezterminowe. Natomiast nowi dostawcy, którzy chcą uczestniczyć w programie w I semestrze roku szkolnego 2012/2013 powinni uzyskać stosowne zatwierdzenie do dnia 18.09.2012 r.
W każdym z 10 wybranych tygodni w semestrze dzieci będą otrzymywały nieodpłatnie
co najmniej 2 porcje owocowo-warzywne, w skład których będą wchodziły następujące produkty: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewka, słodka papryka, sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny.
Stawka pomocy za porcję owocowo-warzywną udostępnioną dziecku wynosi 1,20 PLN.
Warto zwrócić uwagę, że w Polsce program „Owoce w szkole” od momentu jego uruchomienia w roku szkolnym 2009/2010 cieszy się nadal dużym zainteresowaniem szkół. W roku szkolnym 2011/2012 w programie uczestniczyło 9,7 tys. szkół podstawowych, w których owoce i warzywa spożywało ok. 892 tys. dzieci (72 proc. dzieci z grupy docelowej). Biorąc pod uwagę skalę programu, UE przyznała Polsce na rok szkolny 2012/2013 w porównaniu z innymi krajami, czwarty, co do wielkości budżet na realizację programu. – Aby skutecznie zrealizować główne cele programu „Owoce w szkole”: dzieci uczestniczą także w działaniach towarzyszących o charakterze edukacyjnym, związanych ze zdrowym odżywianiem, a w szczególności promujących spożywanie owoców i warzyw, regularnie przeprowadzana jest ocena skuteczności programu – mówi Iwona Ciechan, rzecznik prasowy ARR.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 27.08.2012 roku