Powstał Zespół do spraw reformy systemu bezpieczeństwa żywności
W dniu 7 marca 2016 r. minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel powołał Zespół do spraw reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności.
W skład Zespołu wchodzą :
Przewodniczący Andrzej Chodkowski – Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
– Włodzimierz Skorupski – Główny Lekarz Weterynarii,
– Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
– Wojciech Wojtyra – dyrektor generalny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
– Krystian Popławski – dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa MRiRW,
– Grzegorz Wykowski – dyrektor Departamentu Prawno-Legislacyjnego MRiRW,
– Bogusław Rzeźnicki – dyrektor Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin MRiRW,
– Waldemar Sochaczewski – dyrektor Departamentu Rynków Rolnych MRiRW,
– Tadeusz Wojciechowski – prezes Biura Promocji Jakości
Zadaniem Zespołu jest opracowanie propozycji zmian systemowych dot. nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz koncepcja zmian w organizacji i funkcjonowaniu służb inspekcyjnych.
Źródło: www.bpj.com.pl z dnia 11.03.2016 roku