Rola państw Europy Środkowo-Wschodniej w obszarze badań i innowacji w europejskich systemach żywnościowych
Konferencja w formie webinarium została zorganizowana w ramach dobiegającej końca prezydencji Polski w Grupie Wyszehradzkiej. Organizatorem konferencji było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z zaangażowaniem Grupy Roboczej BIOEAST ds. Systemów Żywnościowych, której prace są koordynowane przez MRiRW we współpracy z polskimi jednostkami naukowymi (IERGŻ -PIB oraz IRWiR PAN).
– Dzisiejsza konferencja jest dla nas bardzo ważna. To kolejny krok w ramach całego szeregu działań prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i RW na rzecz zwiększenia zaangażowana i aktywności w inicjatywy międzynarodowe w obszarze badań i innowacji w rolnictwie – takimi słowami rozpoczęła konferencję sekretarz stanu Anna Gembicka w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– Mająca obecnie miejsce transformacja systemów żywnościowych rodzi szereg wyzwań, które wymagają stosownej, skutecznej reakcji, zarówno na poziomie globalnym, jak i narodowym oraz lokalnym – powiedziała Anna Gembicka
– Badania naukowe i innowacje odgrywają ważną rolę w transformacji systemów żywnościowych. Istnieje bowiem pilna potrzeba opracowania i wdrożenia nowych technologii i innowacyjnych rozwiązań lub wzmocnienia już istniejących zasobów w celu poprawy wydajności i zrównoważenia systemów żywnościowych. Takie podejście wymaga wspólnych wysiłków praktyki, nauki i administracji publicznej, ale przede wszystkim identyfikacji wyzwań i potrzeb w obszarze badań i innowacji – podkreśliła wiceminister.
– W ramach współpracy inicjatywy BIOEAST reprezentowanej przez ministerstwa rolnictwa 11 państw Europy Środkowo-Wschodniej, podejmujemy wspólną debatę skoncentrowaną na omówieniu roli naszego makroregionu w rozwoju badań i innowacji na rzecz przyspieszenia transformacji do zrównoważonych, zdrowych i sprzyjających włączeniu społecznemu systemów żywnościowych w Europie – dodała sekretarz stanu Anna Gembicka.
Celem spotkania była prezentacja inicjatyw i podejmowanych działań w obszarze badań i innowacji na rzecz zrównoważonych systemów żywnościowych na forum międzynarodowym.
Konferencja była okazją do wspólnej dyskusji oraz omówienia potencjału i zaangażowania krajów Europy Środkowo-Wschodniej w rozwój badań i innowacji oraz przyspieszenia transformacji w kierunku zrównoważonych, zdrowych i integracyjnych systemów żywnościowych w Europie.
Wydarzenie było też okazją do zaprezentowania wyników prac Grupy Roboczej BIOEAST ds. Systemów Żywnościowych, w ramach której wypracowywana jest tematyczna agenda badawcza ds. systemów żywnościowych dla państw BIOEAST.
W części merytorycznej konferencji przedstawione zostały prezentacje przedstawicieli KE z dyrekcji DG AGRI oraz DG RTD, przedstawiciela FAO oraz instytutu INRAE – koordynatora prac Grupy Strategicznej ds. Systemów Żywnościowych Stałego Komitetu ds. badań w rolnictwie przy UE, Grupy Roboczej BIOEAST ds. Systemów Żywnościowych (MRiRW, IERGŻ-PIB, IRWiR PAN oraz przedstawiciele ministerstw i instytutów oraz szkól wyższych państw BIOEAST).
W konferencji w formie webinarium udział wzięło ponad 100 uczestników z 15 państw Europy, m.in. przedstawiciele i eksperci w dziedzinie badań i innowacji systemów żywnościowych, przedstawiciele zainteresowanych ministerstw, instytucji podległych i nadzorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, środowisk akademickich, jednostek naukowych, jednostek współpracujących w obszarze B+R+I, przedstawicieli krajów BIOEAST, SCAR oraz Komisji Europejskiej.
Ponadto w konferencji brali też udział przedstawiciele Grupy Roboczej Inicjatywy BIOEAST ds. Systemów Żywnościowych, w tym przedstawicieli ministerstw odpowiedzialnych za rolnictwo, instytutów badawczych oraz instytucji szkolnictwa wyższego państw Inicjatywy BIOEAST, m.in. Czech, Węgier, Estonii, Rumunii, Słowacji, Słowenii oraz Polski, Bułgarii, Litwy i Chorwacji.