Spadek eksportu mrożonych truskawek z Polski w sezonie 2016/17
Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, Bank BGŻ BNP Paribas
Polska należy do czołówki światowych producentów i eksporterów mrożonych truskawek. Jest ich największym dostawcą na rynek unijny. Z danych Eurostatu wynika, że w ostatnich pięciu sezonach truskawki mrożone z Polski zaspokajały ok. 20-30% popytu importowego Wspólnoty na ten produkt.
Wstępne dane Eurostatu wskazują, że w minionym sezonie 2016/17 eksport mrożonych truskawek z Polski wyniósł 97 tys. t, co oznacza, że w stosunku do sezonu wcześniejszego obniżył się o ponad 20%, tj. o 26 tys. t. Do UE trafiło 94 tys. t owoców, czyli prawie tyle samo co w sezonie wcześniejszym. Mimo wzrostu cen jednostkowych (o czym więcej poniżej), spadek wolumenu eksportu był na tyle głęboki, że wartość wywozu ogółem zanotowała obniżkę o 10% r/r do 125,9 mln EUR.
Zmniejszenie eksportu miało związek z mniejszą produkcją mrożonych truskawek oraz ich wysokimi cenami. Przypomnijmy, że według GUS, produkcja truskawek w 2016 r. wyniosła 197 tys. t i była o 4% niższa niż rok wcześniej. Do przetwórstwa trafiło mniej surowca, a jego ceny wzrosły. Według danych IERiGŻ, przeciętna cena skupu truskawek odszypułkowanych do mrożenia wyniosła 3,30 zł/kg i była o ponad 20% wyższa w relacji rocznej. To sprawiło, że istotnie zwiększyły się ceny eksportowe mrożonych truskawek z Polski, a kupujący nabyli tylko niezbędną ilość owoców.
Zmniejszenie polskiego eksportu spowodowało, że unijni odbiorcy kupili więcej mrożonych truskawek z Hiszpanii (łącznie ok. 61 tys. t, czyli o blisko 20 tys. t więcej niż w sezonie wcześniejszym). Wzrosło również zainteresowanie owocami z Egiptu (UE z tego kierunku zaimportowała ponad 28 tys. t, czyli o 12 tys. t więcej niż w sezonie wcześniejszym).
Niskie zapasy mrożonych truskawek w Polsce na koniec sezonu 2016/17 oraz niepewność co do wielkości strat spowodowanych przez wiosenne przymrozki nie tylko w uprawie truskawek, ale i innych owoców, były czynnikami oddziałującymi w kierunku dalszego wzrostu cen w bieżącym sezonie 2017/18. Ostatecznie okazało się, że produkcja krajowych truskawek wyniosła ok. 177 tys. t i była o 10% niższa od ubiegłorocznej (GUS). Cena skupu surowca jednak bardzo znacząco wzrosła. Według IERiGŻ, w zakładach przetwórczych za truskawki odszypułkowane do mrożenia płacono średnio ponad 5,10 zł/kg, czyli o 45% więcej niż w 2016 roku. To przełożyło się na wzrost cen mrożonek. Według informacji IEG Vu, na początku października br. ceny eksportowe mrożonych truskawek z Polski kształtowały się na poziomie ok. 2 EUR/kg (klasa II, IQF, niekalibrowane) i były o 1/3 wyższe niż przed rokiem.
Źródło: AgroTydzień z dnia 10.10.2017 roku