Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Sprostowanie do artykułu „Otyłość i nadwaga. Cz. II. Produkty o obniżonej wartości energetycznej”

Sprostowanie do artykułu „Otyłość i nadwaga. Cz. II. Produkty o obniżonej wartości energetycznej”

W czasopiśmie „Przemysł Spożywczy” wydanie 5/2013 ukazało się sprostowanie  do artykułu „Otyłość i nadwaga. Cz. II. Produkty o obniżonej wartości energetycznej” autorstwa dr hab. prof. nadzw. Danuty Góreckiej i mgr inż. Patrycji Komolki przygotowane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

W tabeli 3 „Wartość energetyczna wybranych produktów” wymieniono: sok jabłkowy, sok porzeczkowy i sok pomarańczowy, sugerując, że soki te mogą być produkowane jako produkty
o obniżonej wartości energetycznej odpowiednio 10, 28, 8 i 14 kcal/100 ml zamiast 43, 45 i 44 kcal/100 ml. Nie jest to tymczasem możliwe, gdyż zgodnie z Rozporządzeniem  Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków
i nektarów owocowych (Dz. U. z dnia 14 października 2003 r. Nr 177 poz. 1735 z późn. zmianami) żadne soki nie mogą być „light”, co wynika z definicji produktu. Soków nie wolno rozcieńczać wodą, zarówno bezpośrednich jak i odtworzonych z soku zagęszczonego, co uniemożliwia otrzymanie produktu o obniżonej kaloryczności (produktu light). Przy produkcji soków z soku zagęszczonego można dodawać tylko tyle wody, ile wcześniej usunięto podczas zagęszczania. Soki muszą posiadać barwę, smak i zapach charakterystyczne dla danego gatunku owoców z których są otrzymane. W produkcji soków nie dopuszcza się wykorzystania jakichkolwiek syntetycznych substancji słodzących. Dyrektywa 2012/12/WE, która zacznie obowiązywać  we wszystkich krajach UE od dnia 28.10.2013 r., zabrania dosładzania soków także naturalnymi substancjami słodzącymi  (cukrem, syropami, miodem itp.).

Dodatkowo wskazujemy, że Autorki artykułu powołują się na publikację G. Okolskiej i R. Wierzejskiej, opublikowaną w „Przemyśle Spożywczym” Nr 7, s. 244-246 z 1995 r., a więc z okresu, kiedy w Polsce nie obowiązywały przepisy Unii Europejskiej.

W artykule autorki informują ponadto: „Na polskim rynku pojawiło się wiele różnorodnych przetworów o obniżonej wartości energetycznej do których należą:

– nektary – świeże lub mrożone kremogeny owocowe dwukrotnie rozcieńczone wodą, słodzone aspartamem;

Jest to informacja myląca, gdyż jest niezgodna z definicją nektarów podaną w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa wymienionym powyżej:

„Nektary owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz niesfermentowanymi, otrzymanymi przez dodanie wody oraz cukrów lub miodu do:

  1)  soku owocowego;

  2)  soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;

  3)  zagęszczonego soku owocowego;

  4)  soku owocowego w proszku;

  5)  przecieru owocowego;

  6)  mieszaniny wyrobów, o których mowa w pkt 1-5.”

Powyższa definicja nie wymaga produkcji zatem nektarów ze świeżych lub mrożonych kremogenów owocowych – nektary mogą być mętne lub klarowne. Stopień rozcieńczenia (minimalna zawartość składnika owocowego) soku, przecieru owocowego lub mieszaniny tych wyrobów jest ściśle regulowany przepisami. Jeśli nektary produkowane są bez dodatku cukru lub jako produkty o zmniejszonej wartości energetycznej, to cukry mogą być częściowo lub całkowicie zamienione przez słodziki, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady  nr 1333/2008. 

Cały artykuł znajdziecie Państwo również w poniższym pliku.