Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Sprzeciw polskiej branży rolno-spożywczej wobec dezinformacji w kwestii jakości i bezpieczeństwa polskiej żywności

Sprzeciw polskiej branży rolno-spożywczej wobec dezinformacji w kwestii jakości i bezpieczeństwa polskiej żywności

W piątek, 1 marca w siedzibie GIJHARS z inicjatywy Przemysława Rzodkiewicza, Głównego Inspektora JHARS odbyło się spotkanie z udziałem Stefana Krajewskiego, Sekretarza Stanu w MRiRW i Piotra Kandyby, Posła na Sejm RP- członka komisji rolnictwa i rozwoju wsi oraz interesariuszy polskiego sektora rolno-spożywczego, w tym przedstawicieli organizacji, stowarzyszeń i związków działających w branży spożywczej oraz służb urzędowej kontroli żywności poświęcone aktualnym problemom sektora w związku z narastającą w przestrzeni publicznej dezinformacją dotyczącą jakości żywności w Polsce. Dr inż Barbara Groele ze Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków również wzięła udział w spotkaniu.

Uczestnicy spotkania wyrazili zrozumienie i solidarność z rolnikami. Rolnictwo jest filarem bezpieczeństwa żywnościowego Polski i musi być chronione. Przy okazji wielu słusznych postulatów w przestrzeni medialnej pojawiają się jednak nieprawdziwe hasła i fake-newsy, które wprowadzają w błąd opinię publiczną w kraju i na świecie.

Jednym z najpoważniejszych zarzutów jest  podnoszony nieustannie „brak kontroli nad jakością i bezpieczeństwem żywności”. Podczas spotkania przedstawiciele inspekcji potwierdzili, że żywność w Polsce jest kontrolowana w sposób zgodny ze wszystkimi wymaganiami UE a nawet w niektórych przypadkach standardy kontroli są wyższe.

#STOPdezinformacjiżywnościowej

www.gov.pl/ijhars