Tetra Pak opracował nową technologię do pasteryzacji soków
portalspozywczy.pl
Tetra Pak wprowadza nową technologię pasteryzacji soków. Według zapowiedzi producenta pozwala ona zaoszczędzić do 20 proc. energii.
Nowa technologia pasteryzacji, stosowana przy produkcji soków o wysokiej kwasowości, pozwala poprawić efektywność całego procesu poprzez obniżenie temperatury drugiej pasteryzacji z 95°C do 80°C, nie wpływając na jakość wytwarzanego soku. – Dokładne badania pokazują, że nowy proces nie wpływa na jakość produkowanego soku zarówno pod względem smaku, wartości odżywczej, trwałości czy wyglądu – mówi Micael Simonsson, dyrektor Centrum Ekspertyz Tetra Pak.
– Polska jest jednym z najbardziej rozwiniętych rynków w Europie pod względem wdrażania i wykorzystywania innowacyjnych technologii do produkcji i pakowania soków, dlatego spodziewamy się, że w najbliższym czasie także nasi polscy klienci zaczną korzystać z najnowszej technologii Tetra Pak do pasteryzacji soków – dodaje Joanna Ilczyszyn, członek zarządu Tetra Pak Polska.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 17.02.2014 rok