Uniwersytet Rolniczy w Krakowie otwiera najnowocześniejsze Centrum Badań nad żywnością przyszłości
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie otworzył we wtorek 5 marca Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. To centrum badawcze z najnowocześniejszą w Polsce południowej infrastrukturą będzie prowadzić innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania
Nowoczesne badania nad żywnością
Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności to ośrodek rozwojowy z najnowocześniejszą w Polsce południowej infrastrukturą. Wyposażenie centrum stanowią nowoczesne linie technologiczne – np. piekarsko-ciastkarską czy produkcji soków, jest tu też minibrowar. Ośrodek będzie służyć badaczom i przedsiębiorcom, ponadto studenci będą mogli w nim realizować prace dyplomowe, a doktoranci – rozpoczynać karierę naukową.
Centrum przy Balickiej będzie prowadzić innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek. Jak zapowiada krakowska uczelnia, badania prowadzone w tym ośrodku przyczynią się do poprawy jakości życia mieszkańców. Naukowcy zyskują bowiem szansę prowadzenia badań np. z zakresu produkcji żywności bogatszej w składniki odżywcze, a pozbawionej alergenów, żywności ekologicznej i regionalnej, tworzenia nowych systemów pakowania i magazynowania jedzenia i przetwarzania odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego. Prowadzone badania będą dostarczały nowatorskich i udoskonalonych produktów spożywczych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów.
W tym centrum mają być prototypowane produkty żywnościowe przeznaczone dla odbiorców, którzy mają określone prozdrowotne potrzeby. W Polsce około 20 procent społeczeństwa ma różnego rodzaju alergie pokarmowe – i dla nich potrzebne są te produkty”, zwraca uwagę rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dr hab. Sylwester Tabor, prof. URK.
Nowoczesna infrastruktura
Obiekt nowego uczelnianego centrum ma ponad 3 tys. metrów kwadratowych. Pierwsze badania trwają w nim już od stycznia tego roku.
„Już pierwsze projekty są realizowane, uzyskaliśmy zlecenia od przedsiębiorstw dotyczące chociażby dietetycznego kabanosa, prowadzimy również badania dotyczące wyrobów cukierniczych o jak najmniejszej zawartości cukru – czyli idziemy w słynne sugar free”, mówił nam prof. Sylwester Tabor.
Projekt obejmujący budowę i kompleksowe wyposażenie budynku Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności był realizowany od stycznia 2020 r. do końca ubiegłego roku. Łączny koszt inwestycji to ponad 70 mln zł. Dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego dla tego przedsięwzięcia wyniosło ok. 40 mln złotych.
„Nasz ośrodek jest ukierunkowany na współpracę przede wszystkim z przedsiębiorcami. Mamy tutaj ponad dwadzieścia pracowni, których zadaniem jest przygotowywanie innowacji produktowych i procesowych na potrzeby przedsiębiorców z rejonu Małopolski – i nie tylko. Bardzo dużym atutem naszego Centrum jest nie tylko doskonałe wyposażenie, ale również interdyscyplinarna kadra naukowców, w skład której wchodzą inżynierowie, którzy są technologami żywności, inżynierowie procesowcy, mechanicy, biotechnolodzy, chemicy, biochemicy i inni pracownicy naszego Uniwersytetu, którzy specjalizują się zarówno w rolnictwie, w ogrodnictwie, jak i w innych naukach rolniczych”, wymienia dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK, dyrektor CIoBPiBŻ URK.
Jak zwróciła uwagę prof. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, prorektor ds. nauki URK, centrów tego typu jest wiele, jednak to krakowskie wyróżnia holistyczne podejście. Z tego względu jest unikatowe.
My nie kończymy na samym produkcie, tylko patrzymy: od surowca, przez przetwarzanie, po to, co dzieje się później, czyli że powstają różnego rodzaju odpady, produkty uboczne. My myślimy o tym, w jaki sposób prowadzić proces, by na końcu nie dość, że uzyskać produkt bezpieczny, prozdrowotny i atrakcyjny, to jeszcze, żeby w sposób jak najbardziej neutralny oddziaływać na środowisko”, tłumaczyła podczas otwarcia ośrodka prof. Filipiak-Florkiewicz.