W 2012 r. nieznacznie wzrosło spożycie owoców
Według szacunków w 2012 r. spożycie owoców było nieznacznie wyższe niż rok wcześniej i wyniosło w przeliczeniu na jednego mieszkańca 45,5-46 kg wobec 43 kg w 2011 r. – informują eksperci IERiGŻ.
O wzroście spożycia owoców świeżych zdecydowało zwiększenie o 18,9 proc. konsumpcji jabłek. Nie zmieniła się konsumpcja gruszek, orzechó, nasion i pestek jadalnych. Obniżyło się z kolei o 20 proc. spożycie pozostałych owoców pestkowych (wiśni, czereśni, moreli, brzoskwiń itp.) oraz owoców cytrusowych, jagodowych i bananów.
Według danych IERiGŻ spożycie przetworów owocowych zwiększyło się o 33 proc. a soków pitnych spadło o 9,8 proc.
Wydatki na owoce i ich przetwory pozostały na poziomie 5,6 proc. ogólnych wydatków na żywność.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 21.03.2013 roku