Większe zapasy jabłek w Unii
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że według WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek) zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej (UE-27) w dniu 1 grudnia 2011 roku wynosiły 4,5 mln ton i były o blisko 20% wyższe w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim, a także o 6% wyższe w odniesieniu do 1 grudnia 2009 roku – podają analitycy BGŻ.
W Polsce zapasy ukształtowąły się na poziomie 1,3 mln ton, tj. aż blisko 3-krotnie wyższym niż rok wcześniej. Przyczyną zwiększenia wielkości zapasów jabłek w kraju jest nie tylko wzrost ich produkcji, ale również to, że producenci w większym stopniu niż w latach wcześniejszych, zdecydowali się na przechowywanie jabłek, oczekując na wzrost ich cen. Te, na początku sezonu były zdecydowanie niższe w porównaniu do tego samego okresu w 2010 roku.
Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym linku.
Źródło: www.ppr.pl z dnia 23.01.2012r.