Włosi eksportują coraz więcej warzyw i owoców
Fruitimprese opublikowało najnowsze dane dotyczące handlu zagranicznego owocami i warzywami we Włoszech w okresie pierwszych dwóch miesięcy bieżącego roku. W sumie w styczniu i lutym 2012 roku Włosi wyeksportowali łącznie 690,2 tys. ton świeżych owoców i warzyw wobec 646,2 tys. ton rok wcześniej – podała FAMMU/FAPA.
W eksporcie jak co miesiąc dominowały owoce świeże – ponad 350,0 tys. ton oraz świeże warzywa – niecałe 219,0 tys. ton.
Mniejszy w porównaniu do analogicznego okresu pierwszych dwóch miesięcy roku 2011 był import owoców i warzyw świeżych – w sumie Włosi zakupili niecałe 496,0 tys. ton wobec 526,4 tys. ton rok wcześniej. W imporcie największe ilości stanowiły przede wszystkim warzywa świeże – niecałe 253,0 tys. ton oraz owoce tropikalne – ponad 126,0 tys. ton.
Mniejszy w porównaniu do analogicznego okresu pierwszych dwóch miesięcy roku 2011 był import owoców i warzyw świeżych – w sumie Włosi zakupili niecałe 496,0 tys. ton wobec 526,4 tys. ton rok wcześniej. W imporcie największe ilości stanowiły przede wszystkim warzywa świeże – niecałe 253,0 tys. ton oraz owoce tropikalne – ponad 126,0 tys. ton.
Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 23.06.2012r.