Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Zmiany w strukturze importu koncentratu jabłkowego do UE-27 w I-V 2013 r.

Zmiany w strukturze importu koncentratu jabłkowego do UE-27 w I-V 2013 r.

Bank Gospodarki Żywnościowej

Import koncentratu jabłkowego do Unii Europejskiej z Chin w pierwszej połowie roku kontynuował tendencje spadkowe. Zgodnie z danymi Eurostatu do krajów Wspólnoty z „Państwa Środka” od stycznia do maja br., sprowadzono 16,9 tys. ton koncentratu (HS 200979), czyli o 3% mniej niż w analogicznym okresie w roku poprzednim, a także o 73% mniej niż dwa lata wcześniej – informują analitycy BGŻ

Była to za razem wielkość najniższa w okresie ostatnich 10 lat. Chiny coraz mniej liczą się na europejskim rynku zagęszczonego soku z jabłek. Z jednej strony jest to korzystny trend z punktu widzenia produkcji i eksportu polskiego koncentratu. Zmiany w strukturze dostaw są bowiem kluczową szansą na jego wzrost do krajów UE, zwłaszcza, że rynek europejski jest dość nasycony, a konsumpcja soków nie wykazuje tendencji do zwiększania się. Dane AJIN (European Fruit Juice Association) wskazują, że spożycie soków i nektarów w Unii w 2012 roku zmniejszyło się w porównaniu do 2011 roku o 3,3% i o 5,9% w stosunku do 2010 roku. Import (wewnętrzny i zewnętrzny) koncentratu jabłkowego do UE-27, biorąc pod uwagę okres od stycznia do maja w ostatnich 5 latach był dość stabilny i wahał się w granicach od 280-300 tys. ton.

Z drugiej strony pewnym ograniczeniem dla ekspansji polskiego eksportu może być zwiększający się udział importu z krajów takich jak Ukraina czy też Mołdawia. W przypadku Ukrainy w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku eksport na teren Unii zwiększył się o 162% w relacji r/r do poziomu 35,6 tys. t, czyli najwyższego na przestrzeni ostatniej dekady.

Kraj ten został jednocześnie liderem pod względem wolumenu dostaw koncentratu do UE, wyprzedzając Chiny i Turcję. Import z Mołdawii w analogicznym okresie wzrósł 6-krotnie do poziomu 15,4 tys. t, co oznaczało z kolei najwyższą dynamikę wzrostu, spośród liczących się importerów. Wspomniane natomiast zmniejszenie dostaw koncentratu z Turcji na rynek Wspólnoty, było spowodowane bezpośrednio (jak podaje Foodnews) wysokimi cenami soku jabłkowego z tego kraju. W rozpatrywanym okresie na teren Wspólnoty sprowadzono z Turcji 12,7 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego – o 45% mniej niż przed rokiem.

 

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl  z dnia 17.09.2013 roku